Търсене в блога:

вторник, 1 януари 2019 г.

Неврозата - Физическо, Емоционално и Умствено блокиране

Това е извадка от книгата на Лиз Бурбо "Твоето тяло казва: "Обичай се!" 
В зелено са мои бележки към написаното в книгата.




НЕВРОЗА


 ФИЗИЧЕСКО БЛОКИРАНЕ

Неврозата е нервно заболяване, тясно свързано с психическия живот на болния, но без да засяга толкова личността, както психозите. Субектът, който си дава сметка, че е болен, има ясното и болезнено съзнание, че е жертва на смущения, които неговата воля сама по себе си е безсилна да спре, и имайки искрено желание да оздравее, той се обръща за помощ.

ЕМОЦИОНАЛНО БЛОКИРАНЕ

Тъй като по-голямата част от хората, страдащи от невроза, са хора с маниакален характер (тоест това са хора със силен порив да контролират всичко околото себе си, биващи в състояние на тревожност, ако нямат възможност да го правят - тази възможност така или иначе е често илюзорна), подобен проблем показва пропукване във фините тела на засегнатия човек. Това пропукване се е създало, според многобройните наблюдения, направени към настоящия момент, от неуредено огорчение, преживяно с единия или с двамата родители.
Това са също така хора, които изпитват огромна нужда от внимание, и страдат от това, че им е липсвало още от детството. Не са получили вниманието, от което са се нуждаели. 
Това не означава, че не са получавали внимание, но това, което са получили, не е задоволило огромната им потребност. Така са станали прекалено зависими и поради липса на човек, от когото да зависят, те се обръщат към друга зависимост, до такава степен, че развиват обсесии. (Пример: обсесия от чистотата.) 

Важна роля играе прошката към родителите - прошката в САМИТЕ НАС. Благодарността за това, което сме получили - то е неслучайно точно такова. Всяко дете, всеки човек, в някакъв момент е бил в обвинение към своите родители - но в един момент, когато вече е достатъчно зрял, човекът може да бъде родител сам на себе си, може да поправи привидните "грешки", учейки се и освобождавайки се от това обвинение, което иначе трови с огромна мощ всички по веригата.

УМСТВЕНО БЛОКИРАНЕ

Чрез неврозата твоето тяло ти показва, че е много спешно да преосмислиш цялата си система от представи, защото те са изключително вредни за теб. Тези жилави убеждения те карат да се чувстваш безсилен да спреш психическите болки, които преживяваш в момента. 
Най-ефикасното средство е да се върнеш към хубавите моменти от миналото, като приемеш, че родителите ти или тези, които са играли ролята на твои родители, са постъпвали според най-доброто от уменията си. В този живот ти се нуждаеш от това да се научиш да станеш самостоятелен и да вярваш повече в своите способности и в силата си да създаваш този прекрасен живот, към който толкова се стремиш.

Когато избереш да потърсиш външна помощ, не забравяй, че ако зависиш изцяло от тази помощ, за да се оправиш, продължаваш да поддържаш убеждението, че не можеш да се справиш сам и подхранваш още повече силната зависимост, която преживяваш в този момент. Важно е да използваш тази помощ само като подкрепа или указание, но да не забравяш, че ти сам можеш да се справиш напълно. Най-доброто средство за теб е истинската прошка така, както е описана в края на тази книга.

ДУХОВНО БЛОКИРАНЕ И ЗАКЛЮЧЕНИЕ

За да разбереш духовното блокиране, което ти пречи да отговориш на важна потребност в своя ЖИВОТ, трябва да използваш препоръчаните в края на тази книга въпроси. Отговорите им ще доизяснят действителната причина за твоя физически проблем.


Въпросите са тук.


Регенериране на ума - водена медитация:

Няма коментари:

Публикуване на коментар