Търсене в блога:

сряда, 17 юни 2020 г.

Личната отговорност - невидимата част на айсберга



Какво мога да дам, какво мога да направя за теб? 

Това е адаптивен въпрос, посока, която в последна сметка води и до получаване.

Не „Какво мога да взема?“ или „Какво искам да получа?“ – фокусът не е там – такова мислене е съпътстващо на всеки неудовлетворен и мрънкащ човек – който винаги се преживява като недополучил...

Когато регистрираме локуса на контрола вътре – тоест нашата собствена отговорност за това, което можем да НАПРАВИМ, тогава давайки стойност – в работата си, в личния си живот, ние със сигурност и получаваме такава – дори на момента да не изглежда така, сякаш е реципрочно – ще бъде, а обикновено е и многократно надхвърлящо онова, което получаваме, заради онова, което сме дали.

И това не е търговия – даването идва от място на любов,
на споделеност, а получаването предполага проявата на слабост, на уязвимост – за което всъщност, парадоксално, може би на пръв поглед, се изисква сила, доверие, смелост.


Вдишването и издишването онагледяват този естествен процес - на получаването (живота) и на отдаването (смъртта) - балансът в този процес е свещен, а дисбалансът в дългосрочен план - болестотворен. 


Локусът на контрол не е отвън, а хората, живеейки с това убеждение, са склонни да се преживяват като жертви много по-често при преживяване на житейските трудности. 

Ще направя аналогията тук с айсберга  под водата е онова, което зависи от нас, защото е създадено от нас  съзнателно или безсъзнателно – то може да е невидимо на пръв поглед, но това не означава, че не е много по-мащабно и значимо. Върхът на айсберга е видим, дори отдалеч, но създава впечатление, което е илюзорно. Същото е и с житейските ситуации  привидно някой друг е отговорен за това, което получаваме (или не получаваме), за онова, което изпитваме, но това е плоска визия, която не стига до корена, до същината.


На никого не е по силите да ни направи нещастни.
Нищо на света не може да ни извади от равновесие или да ни причини болка - никакви събития, никакви обстоятелства, нито един човек. Само са ни внушили обратното.

Представете си, че в деня, в който сте излезли на пикник, е завалял проливен дъжд.
Кой негодува – дъждът ли? Или вие?
А каква е причината за негодуванието?
Дъждът или реакцията към него?
В действителност няма никакви проблеми.
 
Проблемите съществуват единствено в човешкото съзнание.

Антони де Мело





Тук искам да добавя, че животните, например, решават своите проблеми скорострелно - те или действат или се оттеглят от ситуациите - нападат или отстъпват, не задържат импулсите си. Но ние сме хора - изисква се от нас да го правим, и то още от деца, а това често акумулира огромно напрежение, когато не съумяваме да намерим "отдушници" и да "отлеем" от препълнената си чаша, която иначе прелива...

Затова е благодатно да се научим на здрави реакции - асертивни, отстояващи, себелюбящи - които поникват от почвата на себепознанието и са неразривно свързани с личното усещане за свобода!





__________________________

Свържете се с мен тук.
Или на ines.raicheva@gmail.com

__________________________



Няма коментари:

Публикуване на коментар