Търсене в блога:

петък, 29 май 2020 г.

10 стъпки за справяне с гнева! ЕСТЕСТВЕНА ПСИХОТЕРАПИЯ


В настоящия текст ще опиша система от 10 стъпки, която създадох, съчетаваща различни терапевтични методи, която е семпла, разбираема и ефективна и цели да подпомогне разбирането на силните емоции, тяхната проява в тялото и тяхното преработване и вентилиране.

Тази система не може да замени дълбинна и качествена психотерапия, но е подходяща за използване от всеки - не крие рискове и е фокусирана в това да помогне в умението за водене на смислен и адекватен диалог със себе си, както и в разплитането на вътрешните конфликти!


Ще използвам една метафора, в която умът е виждан като човек - като един симпатичен каубой, а бурните емоции, като неговия кон - мустанг. За каубоя да оседлае и язди мустанга е предизвикателно и в началото изглежда невъзможно, но колкото повече опитва да намери подхода към него с решителност, смелост и търпение, толкова повече успява. Това е умение, което се учи, както всяко друго - а именно:


Да саморегулираме емоциите си е умение, 
което се усвоява, колкото повече опитваме да го усвоим.



Ако цели 10 стъпки ви се струват много - знайте, че следването им е временно, и ако го правите, ще се научите да се самоуспокоявате с лекота и без тази структура - тя е отправна точка, досущ като помощните колелца на колелото - в един момент нуждата от тях отпада.


Надолу в текста ще дам пример с 10-те стъпки при ситуация на изпитван силен гняв, който се усеща като труден за контролиране, но могат да използват и при други интензивни емоции. Важно е да отбележа, че все пак "вътрешният стопер" е в човека - тази техника изисква все пак някакво, дори минимално самосъзнание и умение да спрем, преди да сме нанесли непоправими последствия с гнева си!



1. ОСЪЗНАВАМЕ "Какво става вътре В мен?" -> Изпитваме силен гняв -> Започваме вътрешен диалог със самите себе си (примерни думи): "Да, усещам гнева в мен в момента! Усещам как кара сърцето ми да бие бързо и всичко в мен сякаш гори, искам да счупя нещо! (Обърете се към гнева и говорете на него) Виждам те, гняв, чувам те, усещам те с всяка фибра от тялото си! Ти си като малко дете, което искаш да бъде видяно, знам това и те приемам, валидирам, че в момента ти си в мен!


Важно: Емоциите няма да си отидат, ако ги потиснем, а дори напротив! 
Те ескалират още, като малко дете, което вика родителите си - ако не се отзоват, то започва да пищи. Така е и с всяка емоция, коята ще става все по-интензивна и ще се натрупва, до момента, в който не изригне като вулкан от най-малкия "тригер".

2. ОЦЕНЯВАМЕ гнева си интуитивно от 1 до 10 - като 10 е най-високата степен.

3. ОТДЕЛЯМЕ се от ситуацията, от човека, излизаме, ако се налага - това спестява много проблеми в последствие и ГОВОРИМ (по възможност на глас, само в краен случай наум) на стена или на друг предмет, така, сякаш говорим директно на човека - казваме всичко, без цедка и притеснения, можем и да ритнем и ударим, да псуваме - това е гняв насочен само и единствено към неодушевени предмети - може и да са боксови круши, възглавници и т.н., по този начин ще вентилираме напрежението, без това да има деструктивни последици, които ще генерират още вина и дори дълбока омраза към себе си и другия.

4. ЗАДАВАМЕ си най-важния въпрос: "Гневен съм, защото?", "КОЕ предизвика този гняв в мен, какво се случи?" Търсим същинската причина, а не повърхностната!

🔸Пример:
Повърхностната, обвиняваща другия: "Гневна съм, защото Гошо ми каза, че няма време да се видим за пореден ден!"
Действителната: "Гневна съм, защото съм много наранена, че Гошо сякаш няма време за мен, чувствам, че не съм важна за него, чувствам се отхвърлена и необичана, изоставена!"

Търсете как ситуацията ви е провокирала да се ЧУВСТВАТЕ, фокусирайте се в това, вместо в обвинения спрямо другия, които просто ще закотвят гнева ви като отрова в тялото ви и ще го оставят там - а не мисля, че съзнателно някой би искал това. Направете това за себе си, не за другия човек - не за да го оневинявате или да се опитвате да му простите - готовността за прошка идва след осъзнаването и утаяването на гнева.

5. САМОУСПОКОЯВАМЕ се със следващата доказано работеща техника за самоуспокояване:
- Започваме с галене по раменете, кръстосвайки ръце и поставяйки всяка глан на противоположното рамо, като прегръдка, която си даваме сами - спускаме дланите си, галейки  надолу ръцете си, после отново и отново повтаряме движението на галене по раменете и ръцете си.
- Друг вариант е галенето на самите длани една в друга, сякаш искаме да ги изтупаме, но нежно, бавно и плавно взаимно като галене на дланите.
- Третият вариант е галене на лицето - започваме от зоната на бузите около носа и изтегляме навън плавно и бавно, с внимание. Усетете допира по кои от тези зони ви успокоява най-ефективно и изберете една от тях - ръце, длани или лице - при докосването и галенето на която и да е от тях, мозъкът ни влиза в състояние на Делта мозъчни вълни - най-бавните и отговарящи за състоянието на дълбок сън.



Докато извършвате тези докосвания, дишайте, поемайте дълбоко въздух с корема и издишвайте с удобно за вас темпо, броейки от 0 до 20, докато си визуализирате успокояваща, приятна картина - но не спомен, който събужда емоции, а просто приятно усещане за тялото.

🔸Пример: Ходене по морския бряг, в гората, усещане на докосването на вълните, пипане на трева или кора на дърво - усетете и вижте ясно това, сякаш сте там. Можете да си представите няколко такива картини, броейки от 0 до 20.



6. УСЕЩАМЕ тялото си - съзнателни сме към своето тяло, поемаме въздух дълбоко, можем да сложим ръце пред себе си, свити в лактите, така че да създадат малко пространство пред нас, което е само наше и никой не може да го наруши!

🔸Пример:
Говорим на глас или наум на себе си: "В момента усещам сърцебиене, топка в стомаха. Съзнателен съм за тялото си точно в този момент! Разбирам, че в следствие на гнева, то реагира така и ще му позволя да се успокои, дишайки в моето лично постранство, в което имам право в момента да остана сам." 

7. ТОВА, което преживявам НЕ Е МОЕ
- помним и си казваме на глас или наум тези думи - "Гневът не е мой, това не съм аз, той е в мен временно, за малко, ще си тръгне, както всяка друга емоция, просто трябва да си дам малко време, да го призная, видя, да не го задушавам, защото това е невъзможно, а не е и нужно. Ако го потисна, ще остане в мен и ще се натрупва, ще се капсулира, ще бъде като един гноен сепсис, а аз нямам нужда от това, затова избирам да не го потискам, а да го видя и приема - да, гневен съм/бях гневен."

8. СГЛОБЯВАМЕ ПЪЗЕЛА - под формата на вътрешен диалог си казваме например: "Този човек е направил и хубави неща за мен, знам, че ме обича, помня как ми помогна преди седмица, а вчера ме изслуша и прегърна."
А ако е непознат: "Със сигурност е направил и прави добри неща за други хора, със сигурност има своите проблеми и болки, със сигурност и той обича и е обичан, не знае как да общува по-адекватно, но това е негов избор, не мой, аз мога да не общувам с него никога повече! Ако постъпя с него така, както чувствам, че постъпва той с мен - ставам като него. Искам ли това наистина, струва ли си? Ще има ли значение тази ситуация след 1 месец, след 6 месеца, след година, след 5 години?"

9. Продължаваме да галим и прегръщаме себе си, да се самоуспокояваме, да си представяме как вървим на някое приятно място или плуваме или правим друго, което носи приятни усещания на сетивата ни - броим до 20 и издишваме (по възможност със звук - като въздишка)

.Важно: Ако си представите един сочен лимон, разрязан на две - как до държите в дланта си, стискате го, а от него потича сок, как го захапвате и усещате неговия кисел вкус - ако си визуализирате това, ще усетите слюнката в устата си. Това се дължи на факта, че мозъкът работи с картини и думи - и тялото откликва на представите ни! Нека използваме това като наше предимство и си визуализираме картини, които събуждат приятни усещания.








Колко е гневът сега от 1 до 10?


10. ПРЕЦЕНЯВАМЕ дали сме готови и дали има смисъл и спрямо това взимаме решение дали да говорим с човека - само ако гневът е сериозно уталожен, а след стъпките до тук, бих се обзаложила, че ще е. В такъв случай говорим за ЧУВСТВАТА СИ, не за ПОСТЪПКИТЕ МУ! Това е златно правило, което, повярвайте ми, ако спазите, ще видите плодовете му много скорострелно - начина, по който преживявате себе си ще е коренно различен, а за човека това ще е обезоръжаващо, дори да не го покаже на момента.

Важно: Комуникирането на уязвимостта изключително смело, 
но в същото време не крие реални рискове - има способността да свали гарда на другия и със сигурност ще го накара да се замисли (единици са онези, за които това няма да има значение, но при тях както и да реагирате няма да има значение!) 
Нападението с обвинения всъщност е щит над огромна болка и ползването на този щит е като слагане на лепенка върху кървяща рана, без дори да е почистена - не може да ни излекува. 
Знайте, че ако някой е силно нападателен и не признава слабостите си и не споделя своите чувства - то това е човек с много дълбоки и отдавнашни емоционални болки.




Ако има нужда - повторете някои от стъпките или си дайте повече време във всяка една от тях!


Дъвчете дъвка


Друг простичък, но ефективен съвет е дъвченето на дъвка - тя държи устната ни кухина влажна, а при стресови състояния, тя пресъхва.


Едно от първите неща, които тялото изключва при активирането на механизма "борба или бягство" ("fight-or-flight") е слюноотделянето, защото не е нужно - не ни предстои да се храним, ако се опитваме да не бъдем изядени! 

Чрез дъвченето на дъвка в стресираща ситуация, като обаче не визирам действително животозастрашаваща, ние изпращаме послание към инстинктивния си ум, че „това, което преживявам не е никак опасно, мога да си позволя да дъвча и да имам слюнка!“

Можете да се опитате и без дъвка съзнателно да създадете слюнка в устата си, това също ще помогне, както разбира се и пиенето на вода.



__________________________
Тази статия е подходяща и за хора с някои личностови разстройства - и особено за такива с гранично (бордърлайн), което е все по-често наблюдавано. Тяхното качество на живот се повишава значително при научаването на емоционална саморегулация и риска от суицидно поведение намалява. 

Някои от статиите ми по темата: 
НАРЪЧНИК за саморегулация на емоциите
Взаимоотношения с хора с гранично личностово разстройство
Какво означава да преодолееш гранично личностово разстройство?
__________________________

Важно: За да има резултат, една практика има нужда от постоянство. 
Така, както няма начин да имаме плочки след една коремна преса, така и овладяването на интензивните емоции е процес и има нужда от регулярно "трениране". Ако не се движим изобщо един месец, например, много бързо ще забележим деструктивните последствия върху тялото и психиката си. Същото е и тук - ако не обгрижваме емоциите си, психиката си, ако не се учим и не практикуваме релаксация регулярно - губим умението да го правим и трупаме напрежение. Това важи за всички хора, живеещи в големи градове, без изключение! 
__________________________


Свържете се с мен тук.
Или на ines.raicheva@gmail.com


__________________________



"За човек, който е покорил ума, 
той е най-добрият му приятел, но за този, който не е успял да го овладее, умът остава най-големият му враг."


Бхагавад-гита 6.6





Няма коментари:

Публикуване на коментар