Търсене в блога:

вторник, 24 март 2020 г.

Децата и социалната изолация - как да им помогнем да се справят с карантината?


За всички ни случващото се в момента е истинско предизвикателство - съвсем ново в живота на повечето от нас и, поради това, носещо много неизвестни, които са и причината за масово покачилата се тревожност. 

Днес искам да напомня нещо много важно за всички - за децата това, което се случва в момента, е много по-плашещо и неразбираемо.

Конкретно в този текст става дума именно за тях - за тепърва развиващите се във всякакъв план човешки същества - не само физически, но и емоционално и психически. В този момент на изолация децата имат нужда предимно от нашата любов и сигурността, която могат да почувстват - не е тяхна работа да се справят с нашите проблеми, нито да планират бъдещето, а е наша работа да ги обичаме и предпазваме от излишната паника и нагнетена тревожност. Именно затова реших да пиша за някои ключови моменти при възпитанието и развитието на децата, на които да обърнем внимание точно сега.





Децата имат огромна нужда да общуват



Всички хора имаме, тъй като сме социални същества, но децата тепърва навлизат в дълбоките води на развиване на междуличностните си умения. Така че тук слагам най-важния съвет - нещо, което в момента уча от опита си като учител, както и от мои близки, които имат деца - физическата изолация не означава социална! Осигурете на децата възможност да общуват със своите приятели и съученици - по телефона е един вариант, но най-добре - като се видят едни други, благодарение на достатъчно напредналите технологии и възможността да се използват камери. Това донася огромно облекчение и успокоение на децата - усещания, които нетипичният ритъм на живот отне до известна степен. Да продължават да общуват със своите връстници е излючително важно за тяхното развитие и на всяка цена е редно да бъде подкрепяно - ежедневно. Общуването през екран с микрофон и камера може да не е най-идеалният вариант за общуване, но по време на карантината е достатъчно добър такъв. 

Това важи и за вас - не изоставяйте общуването си с приятели и близки - търсете ги, споделяйте с тях, изслушвайте ги - всички имаме нужда от това, особено в момента.




Назовете собствените си емоции


Независимо каква е ситуацията, можете да обясните на децата си как се чувствате, така че те да могат да ви разберат - това предполага зрялост и емоционална интелигентност у родителя, както и способност да се справя по адекватен и здрав начин със собствените си емоции. Тоест, тук става въпрос за това да бъдете честни, когато сте гневни, тъжни, радостни, така че да можете да комуникирате през емоциите си, те да бъдат явни и разбираеми. Не е добра идея да подхождате с "Нищо ми няма" или "Добре съм", защото можете да сте сигурни, че детето ви чувства, че това не е вярно. В това да не се намирате в балансна точка, в която се владеете перфектно и сте спокойни няма нищо страшно или грешно - просто бъдете откровени и говорете за това, което изпитвате, но все пак не забравяйте да го поднасят по разбираем за децата начин - така че те да могат да преработят онова, което им казвате. Това зависи от възрастта на детето и от вашите собствени умения.

Назовете техните емоции


"Сега изпитваш раздразнение, защото не можеш да сглобиш тази играчка" или "В момента си щастлива, защото ти чета любимата ти приказка" - назоваването на емоциите от възрастните, които децата изпитват е изключително важно. Такова назоваване е добре да започне да се осъществява още в бебешкия период - говорете му за това, което то преживява, така постепенно започва да различава своите опитности и да научава повече за самото себе си. За да умее все по-адекватно да регулира своите емоции, детето първо трябва да умее да ги разпознава. А това е процес, на който бива научено от възрастните.

Споделете с тях как се справяте със своите емоции


Как се справяте със своя гняв, например? Да кажем, че поемате три дълбоки и бавни вдишвания и издишвания - кажете на своето дете какво правите в състояние на гняв и как то ви помага да се успокоите. Ако плачете, когато сте тъжни, можете да споделите "Когато съм тъжен имам нужда да поплача и това ме успокоява, така ми олеква и вече не ми е тъжно. Но да ти е тъжно е нормално и понякога всеки се чувства така."


Подкрепете ги в опитите им да се справят с техните емоции


Изключително важно е да обръщате внимание на начините, по които детето ви се справя със собствените си емоции - ако забелязвате, че то опитва да го прави като се храни със сладки и високовъглехидратни храни (и изобщо използва храната за успокояване), че опитва да се самонаранява удряйки, щипейки или хвърляйки се, и изобщо търси начини за саморегулация на емоциите директно през своето тяло (тоест регулирайки самото него чрез различни стимули) - понякога това може да се изразява и в много честа мастурбация (децата имат своята инфантилна сексуалност и това е нещо напълно нормално), посъветвайте се със специалист. Не означава, че сте лош родител, ако детето ви започне да използва деструктивни начини да се справи с емоциите си - означава, че е нужно веднага да им обърнете внимание и да намерите правилния подход за справяне и за подпомагане на детето да разбира и да се отнася само към себе си с любов и уважение.

Подкрепяйте го в това да играе или рисува, например, с цел да се почувства по-добре. Креативните процеси, които са безопасни за здравето на всички участващи, е добре да бъдат провокирани и насърчавани - създаването на пиеси, песни, книжки със собствени истории, собственоръчно направени играчки и т.н.


Няма "лоши" и "добри" емоции


Може би най-важното нещо, което всеки човек е ценно да разбере - няма емоция, която "не трябва" да изпитваме. "Хайде стига си плакал!", "Сега защо си ядосана, всичко е наред!", "Я се усмихни, не бъди тъжен!" - такива казвания объркват децата и способността им да следват своя вътрешен емоционален радар, който е огромно и незаменимо богатство! Емоциите съществуват, за да бъдат изпитвани. Не за да бъдат капсулирани! Капсулираните и неизживени емоции се задържат в тялото, остават вътре неразгърнати и в дългосрочен план създават редица проблеми не само на психическо, но и на физическо ниво - повече по темата има тук. Всяка емоция всъщност ни завладява за кратко - за няколко минути. Ако я оставим да ни изпълни, тя ще отмине като вълна в морето. Ценното тук е да наблюдаваме себе си, да проследим какво се случва с нас и в нас, да го назовем и да намерим начин да се справим - повече по темата има в тази статия


Тренирайте заедно с тях
Ето една идея

Може да правите леки упражнения и разтягания всеки ден - това, че всички сме под карантина не означава да се обездвижим. Насърчете децата си да бъдат активни и го правете заедно с тях, защото примерите говорят повече от думите! Има достатъчно забавни идеи в интернет, потърсете такива, които са изпълними от вашите деца или импровизирайте. Неслучайно казваме, че движението е здраве!

Гответе и се хранете заедно

Така децата от малки могат да научат, че отнема време да приготвиш собствената си храна, така че тя да е и полезна, и засищаща, и че това е изключително важно, за да растат здрави и силни. Хранете се осъзнато заедно, отделяйте време на този процес, така че да носи наслада, но и да не довежда до системно преяждане. Максимално избягвайте гледането на екран - заменете го с разговори по любими теми, създаване на интересни истории или слушане на аудио приказка - ако сте свикнали да гледате телевизия, докато се храните - уверявам ви, че като всеки друг навик и този може да бъде претопен.

Създайте им рутина
За щастие онлайн обучението се разгръща почти навсякъде - включително в някои детски градини. Защо за щастие? Защото освен да подкрепи децата в развитието им, може да върне част от рутината, на която са свикнали - рутината на учебния процес с техните учители и техните съученици! Общуването, такова, каквото го познават в тяхната, доскоро ежедневна, среда. Извън онлайн обученията, обаче, погрижете се да им създадете домашна рутина - съответно създайте такава и за себе си, това би допринесло за чувство на сигурност и снемане на тревожността, поне до известна степен. Измислете си приятни занимания, време специално за учене/саморазвитие, за творчество, за спорт, за гледане на филмче, за четене на приказка, за слушане на музика и танци и др. Помислете как можете да извлечете максимума от ситуацията, в която се намираме в момента! Кой знае, може след време да си спомняме с много топли чувства за тези моменти!



Няколко предложения за полезни сайтове, които ще ви дадат идеи по време на карантината:
Education.com - Интересни задачи според възрастта

Любимият Крокотак!

Направи с Мама - Първите 7

25 идеи с подръчни материали

Докато трае карантината всички детски истории в Audible са безплатни! Страхотна идея за учене на английски със слушане на приказки.



Пожелавам спокойствие, мъдрост и любов на всички в тези чудни времена, в които живеем!







Свържете се с мен тук.
Или на ines.raicheva@gmail.com


Няма коментари:

Публикуване на коментар