Търсене в блога:

неделя, 5 август 2018 г.

Паник Атаките - Как да се справя?

Това е мой пост за фейсбук групата "Паническо разстройство - методи и техники за преодоляване", който публикувам тук. Насочен е към хора, страдащи от паническо разстройство и опитващи се да разберат състоянието си.

Писан е на базата на мои участия в лични и групови терапии, изследване и опознаване на състоянието през различни източници, както и разговори с хора с ПА. И от личния си опит със справянето с генерализирана тревожност и депресивни състояния.

---

Пиша го, защото забелязвам, че в тази група (фейсбук групата - бел. ред) масово се говори за медикаменти, вместо за психология и психотерапия, опознаване на собствената психика и разбирането на същината на проблемите, които ни "мъчат". А това е гаранция за несправяне и живот в потиснатост - всъщност това дори не може да се нарече живот.


Време за промяна 

Понеже групата е конкретно за ПА - ПА е червена лампичка, която ти казва "Промени живота си, Човече, така не става!!!" Сигнал от тялото, че вървиш в посока, която НЕ е твоята.
Когато осъзнаете, че тялото Ви всъщност прави ВСИЧКО възможно, за да Ви Помогне, разбирате, че ПА е благословия - използваш ли това състояние за ОПОЗНАВАНЕ и ЗАОБИЧВАНЕ на себе си, си светлинни години напред в развитието си!
Болката, трудността, буквално извиват главата ни в определена посока и казват - "Виж, тук нещо се случва, помогни си, обърни си внимание, важен си, значим си, забрави ли?!" 

Разбирането

Пътят за справяне с ПА, за научаване на този благодатен урок от нашето скъпо тяло, е да СЪЗНАЕМ как и защо сме стигнали до тези състояния! Какво ги е провокирало?
 - Работата, която не харесваме?
- Партньорът, който не е за нас? 
- Отношения с други хора, които са токсични, натоварващи, изстискващи?

ПА е урок по себелюбов и себеуважение. Защото когато ги има избираме себе си, а не си търсим оправдания, за да седим в нещастието, което СИ създаваме САМИ. 

- Че ти трябват пари и затова не напускаш работата, която мразиш, Е ОПРАВДАНИЕ. 
- Че стоиш във връзка, в която си нещастен човек, Е ОПРАВДАНИЕ.
- Че поддържаш отношения с познати, приятели, роднини, в които се чувстваш виновен, тъжен, отчаян, неудовлетворен, нервен, Е ОПРАВДАНИЕ. 
Оправдание за собствената ти липса на себелюбов и себеуважение. 
Защото когато правиш компромиси със себе си, идват психически, емоционални, физически неразположения и става ясно, че така просто не става. Просто не се получава, това не е живот, наистина не е. И отговорността е само твоя, не помисляй да я хвърляш върху друг. Търсенето на помощ, обаче, е съвсем различно - то е необходимо.
Да се научим да проявяваме обич към нас самите, да сме искрено добри към нас самите, да умеем да казваме "Не", но и да си искаме без страх - страх от отхвърляне, от мнението на другите, от това, че няма да бъдем приети, обичани, важни, чути.
Не умеем ли това, не умеем и към Другия човек, Човекът срещу нас, да се отнасем с искрена обич, а само да зависим, да искаме егоистично и страхливо. От празна кана не можем да сипем в чуждите чаши. Разбери, че не се ли погрижиш ПЪРВО за Себе си, за никой друг няма да успееш, също. 

Медикаментите

Взимането на медикаменти - като ВРЕМЕННА патеричка, е допустимо! Но моля те, не прави антидепресантите свои спътници в живота, на никого с тревожни състояния не са помогнали да живее нормално, здраво, смислено!!! Спокойно можеш да минеш без тях, ако потърсиш качествена психотерапия!

*И по този повод:
Един психолог направи следното сравнение - взимането на медикаменти при ПА, е като да трябва да сменим маслото на колата, защото виждаме, че лампичката на таблото свети, но вместо това, ние прекъсваме жичката към нея и считаме проблема за решен.
Изводите оставям на вас.
Точно това прави ВСЕКИ, който казва "пия еди-какво-си и съм супер!" Не, не си супер, а си замазваш очите и си мнооого далеч от "добре съм вече", щом си избрал привидно лесния път.Само привидно. 

Добрият психотерапевт

ПА е силен урок, пряк път към любящ, искрен, спокоен живот. Потърси твоят специалист - ако си достатъчно мотивиран, ще прочетеш, ще се поинтересуваш и ще успееш, в България има отлични психотерапевти, наистина отлични!Само от теб зависи да се задвижиш към промяната, да потърсиш помощ откровено - и ще ти бъде дадена!

Спортът

Не на последно място - спорт, движение! ГОРИ адреналина, това е задължително! Ходене, тичане, каране на колело, каквото искаш, просто се изморявай физически! На чисто химично ниво това помага, защото появата на паник атака, е освобождаване на адреналин. А с физическа активност го изразходваме постепенно и по приятен, контролиран начин. 

Присъствай в МОМЕНТА

Дай си сметка какво имаш, колко много имаш всъщност, щом си жив, тук и сега! Не се съсредоточавай в онова, което нямаш. Вкопчването е токсично и води до тревожност, а оттам и до други проблеми. Бъди благодарен за онова, което имаш. Тук си, жив си, дишаш - заслужаваш ЛЮБОВ И УВАЖЕНИЕ само заради това! 
Само! 

Когато едно бебе се роди майка му го обича просто защото Е. Просто защото е живо и съществува. Не е нужно да си заслужи любовта ѝ с определена действия, задоволявайки определени очаквания - то я има безусловно. Това никога не би трябвало да се променя. Всеки от нас е проводник на Любовта, но често го забравяме, струва ми се! 

ДОВЕРИЕТО

Всъщност всичко тръгва от тук.
Това е първото и последното, А-то и Я-то. 

Доверие в теб.Доверие в Живота.Доверие в Бога - какъвто е той ЗА Теб.Доверие в Другия човек.Изобщо във ВСИЧКО. 
Липсва ли Доверието, оттам нататък има тревожност, съмнение, вечна несигурност, като една всепоглъщата черна дупка.Всъщност с една дума: Страх. Болни от Страх хора. 
Приемем ли с Доверие този страх обаче, той се топи. Разберем ли урока от състоянието, благодарим ли за него, то си отива. Защото се качваме по стъпалата на себелюбовта и себеуважението, себепознанието. Това е Здраве. 
Тогава антидепресантите са вече излишни.


Прочетете написаното отново, ако прецените. Потърсете адекватна помощ и обърнете внимание на себе си - заслужавате го.


__________________________

Свържете се с мен тук.
Или на ines.raicheva@gmail.com

__________________________



Тъжен съм, как да си помогна? 





Поканата - Мотивираща реч




Регенериране на ума (Водена медитация) 










Няма коментари:

Публикуване на коментар