Търсене в блога:

понеделник, 8 февруари 2021 г.

Как да тренирам мозъка си да СПИ по-добре? (практически насоки)


При голяма част от хората днес се наблюдават трудности със съня - било то със заспиването или с продължителността му (твърде ранно събуждане). Качественият сън е от определящо значение за качествения ни живот, за здравето ни.

Днес ще обърна внимание на влияещи на съня ни фактори, които можем да променим/модифицираме, за да помогнем на нервната си система да преминава в състояние на покой. Ще прочетете за дейности, за които нерядко оставаме безсъзнателни и "подклаждат" тревожността ни - като повлияват на активирането на симпатиковата система, отговорна за възбудните процеси в тялото. Под действието на симпатиковите импулси, организмът се мобилизира. Израз на това е ускорената сърдечна дейност, ускореното дишане, повишената температура, намалената активност на храносмилателната система. Парасимпатиковата част е обратната на симпатиковата - забавя сърдечната дейност, понижава кръвното налягане и т.н.

Според изследвания най-сигурният начин за възстановяване от депресия е подобряването на количеството и качеството на съня! В едно проучване 87% от хората имали сериозно намаляване в симптомите на депресията си след 8 седмици качествен сън.


Малко теория

Циркадни ритми

Циркадни ритми се наричат циклите на физическите, психическите и поведенческите промени. Името произлиза от латинската дума "около", и касае дневните колебания в режима. Траят приблизително едно денонощие и регулират кога да спим, както и кога да се събудим (без да използваме будилник). Те са от основно значение в живота на всеки човек и са непренебрежими - тоест няма как да избегнем да се съобразяваме с тях, без това да има своите деструктивни последствия в дългосрочен план. Макар да са свързани с биологичния часовник, не са едно и също. Биологичният часовник контролира циркадните ритми и представлява взаимодействащи си молекули в клетките. Любопитното е, че за ритъма слънчевата светлина е от ключово значение! 
Още конкретно по тази тема има тук.

Генетични полиморфизми

Всеки от нас е предразположен дали да бъде т.нар. "нощна птица" или още "сова" - около 30% от хората, "ранна птица" или "чучулига" - отново средно около 30-35% от хората или пък смесен тип - около 35-40%. Това още зависи и от циркандите ритми, биологичния часовник, хормоналната секреция, скоростта на обмяната на веществата в организма, възрастта, възможни заболявания и т.н.


Да си дойдем на думата: 

Как да тренирам мозъка си да СПИ?

Най-краткият отговор: чрез рутина. 

Качественият сън може да бъде разгледан като умение, което можем да развием, точно както мускул, който да тренираме.

Това, което всъщност ще се опитваме да правим е да задействаме автономната нервна система да започне цикъла на съня ни - това е част от нервната ни система, която не контролираме съзнателно, тя отговаря за дишането, сърдечния пулс, храносмилането и съня. Именно затова изграждането на рутина, която да подкрепи спокойствието и отпускането ни преди да заспим е ключово - чрез нея изграждаме рефлекс, тялото ни реагира спонтанно, извън нашия контрол. 

Не можем да накараме себе си да заспим, но можем да тренираме мозъка си КОГА и при какви УСЛОВИЯ да заспива - да ги свързва с пълноценен, дълбок и продължителен сън. 

Ето някои предложения, които са ключови и ще помогнат да заспите, ако съзнателно ги вплетете във вечерната си рутина:

  • Редовен график - заспиване в приблизително един и същи час.

  • Приглушена светлина - ярките светлини възбуждат нервната система. Приглушете светлината поне 30 минути преди да си легнете.

  • Средна температура в стаята - нито твърде топло, нито твърде студено - разбира се, изследвайте каква темпрература е най-адекватна за вашия конкретен случай.

  • Намалена стимулация - тихи, спокойни активности преди сън като четене на книга, пускане на приятна и бавна музика на фона (или звуци от природата - дъжд, море, вятър) или пък водена медитация, примери за каквито ще ви дам на края на тази статия. 

  • Вземете топъл душ/вана - това за повечето хора е изключително успокояващо - релаксира мускулите и сухожилията. Преди заспиване не е добра идея да взимате контрастен или студен душ - той има редица ползи, но него оставете за сутринта - ще ви осигури свежест и добра циркулация на кръвта и лимфата (и не само).

  • Пийте чаша топъл чай - билки, които помагат при безсъние са корен от валериана, пасифлора, сушени листа от естрагон, маточина (вариант е да я вдишате и като етерично масло), липа, мента и други. Но най-вече пиенето на чаша топъл чай в леглото след баня може да ви създаде усещане за комфорт и да стане част от редовната ви рутина, което мозъкът ще свърже със заспиване.

  • Ако имате проблем със заспиването поне 40мин. - 60мин. преди заспиване оставете настрана телефона си, слагайки го на безшумен режим, изключете телевизора, компютъра - не отваряйте имейла си и съобщенията си, не четете фийда си из социалните мреци - това ангажира вниманието, възбужда нервната система и може да консумира много време. 

  • Не консумирайте захар и бързи въглехидрати, твърде мазни храни и алкохол непосредствено преди сън, а кофеин под каквато и да е форма е нужно да се избягва 4-6 часа преди това. Алкохолът може и да помогне за заспиването - но повлиява възможностите на мозъка да спи добре и да регенерира, така че в дългосрочен план резултатите от честата му консумация са деструктивни на всички възможни нива.

  • Гладът също не е добър спътник при заспиването! Именно за това, ако чувствате, че стомахът ви "стърже" можете да хапнете банан, няколко сурови ядки 

  • Часове преди да си легнете сложете екрана на компютъра/телефона си в топлата гама - стандартно са в синята, което значително изморява очите. Аз лично държа устройствата си постоянно с топъл филтър на екрана и разликата в умората наистина е голяма! Също така намалете яркостта им колкото е възможно повече.



  • Дори 10 минути физически упражнения на ден ще подобрят съня ви - като тук изключвам ходенето пеша, което е задължително за всеки според собствените му сили и възможности - направете си саморефлексия дали се движите достатъчно, дали осигурявате на тялото си нужното му разтягане, трениране на силата и издръжливостта, гъвкавостта и други. Ако не се изморявате физически през деня, това значително намалява шанса ви да заспите и да спите пълноценно - това е ключов фактор!

  • Използвайте леглото си само за сън и секс. Ако мозъкът ви асоциира леглото с работа (стоене с лаптопа и писане на мейли, докато сте под завивките, както и гледане на филми и т.н.) ще е в състояние на възбуда, а не на спокойствие, когато си лягате.

  • Ако все пак не успявате да заспите, станете от леглото и правете нещо, което ви е адски скучно - например (пуснете си) отворете и зачетете отегчителна (аудио) книга по тема, която не ви вълнува.

Антидот срещу инсомния?


Когато сме тревожни е невъзможно да заспим - в тялото ни препускат кортизол и адреналин, които "подклаждат" възбудните процеси в тялото ни - в такива моменти не сънят, а оцеляването е приоритет и влизаме в илюзорното усещане за опасност - макар такава да няма реално пред нас в дадения момент. Всъщност в тревожността винаги личи темата за недостатъчното - не съм достатъчно добър, умен, кадърен, забавен, талантлив, работлив и т.н. човек; Нямам достатъчно любов, близки, приятели, ресурси, пари и т.н. Тревожи ни липсата, несигурността, недоимъка - бил той емоционален, финансов или какъвто и да е.
Затова една чудесна практика преди сън, ефектът на която вероятно ще ви учуди е благодарността. Да благодарим за онова, което имаме, което сме преживели днес, което животът ни е поднесъл на своите непредвидими морски вълни... :) Направете си този "списък" на ум, когато вече сте в леглото.

Ето няколко примера:
  • Благодарна съм за прекрасните хора, с които споделих деня си днес - с усмивки и сълзи.
  • Благодарна съм, че се чух със скъп приятел преди да заспя.
  • Благодарна съм, че кучето ми се сгушва в краката ми, докато заспивам.
  • Благодарна съм, че се погрижих за себе си, взимайки си топъл душ, оставяйки водата да отнесе всичкото напрежение, останало днес в мен и да донесе на негово място спокойствие и смирение.

Както виждате списъкът може да е наистина безкраен - като така успяваме да бъдем съзнателни (mindful) за малките неща, детайлите, които обаче са лакмуса на деня ни.

Ето и две мои водени медитации за сън:





Използвани източници:

https://www.youtube.com/watch?v=fk-_SwHhLLc&feature=youtu.be 

https://www.youtube.com/watch?v=CAGUVH_yIRE

https://www.bb-team.org/articles/4520_biologichniyat-ni-chasovnik

https://bg.wikipedia.org/wiki/Симпатикова_част_на_ВНС


Няма коментари:

Публикуване на коментар