Търсене в блога:

неделя, 23 август 2020 г.

Здравна тревожност (хипохондрия) - как да се справя? Практически насоки.


Какво е хипохондрия?

"Хипохондрията е психосоматично разстройство, при което човек прекомерно се съсредоточава върху най-малките промени във физическото си състояние и при леко неразположение се ужасява и паникьосва. Пациентът постоянно се наблюдава и смята, че страда от някаква болест, и то сериозна." Непрекъснатите мисли и страхове, че нещо не е наред с него, обикновено го тласкат към постоянно ментално предъвкване и търсене на (илюзорна и временна) сигурност. 

Такива хора по правило не вярват на лекарите и са убедени, че все пак с тях нещо не е наред, въпреки изследванията - затова търсят лекарска намеса отново и отново, не е изключение и да предприемат посещения в спешен кабинет.


Някои типични примери за проява на хипохондрия са:
  • Често ходене на лекар;
  • Повтарящи се едни и същи изследвания;
  • Постоянно самонаблюдение и анализиране върху всяко, дори минорно, неразположение;
  • Ежедневно (или почти ежедневно) четене в интернет за симптоми и заболявания (към това състояние понякога се реферира и с термина "киберхондрия");
  • Избягване на ситуации и хора, поради страх от заразяване/разболяване;
  • Търсене на уверение, че човек не е болен от близки, приятели, дори непознати;
  • Ежедневно, дори неколкократно, мерене на кръвно, температура и/или друг тип следене и тестване в домашни условия;


Има два вида здравна тревожност:

  1. Първият се нарича "Somatic Symptom Disorder" - соматично симптомно разстройство, или "сензохипохондрия" - страхът и високата тревожност възникват при изпитването на неприятни за човека телесни усещания - сърцебиене, главоболие, шум в ушите и др. Понякога самото телесно усещане не е действително, а соматично, "добавено" към някое друго - "Боли ме главата, това означава, че ще имам и шум в ушите, ето, чувствам го, кръвното ми се вдига, усещам иглички в лявата ръка" и т.н. Някои телесни усещания биват интерпертирани като опасни, като така, най-просто казано, амигдалата създава връзка между въпросните усещания и повишаването на тревожността (сърцебиене = получавам инфаркт, умирам). 

  2. "Illness Anxiety Disorder" -  още нар "идеохипохондрия", при което характерен е страхът от определени заболявания и постоянното препроверяване дали все пак не са възникнали "вече" - и недоверието спрямо изследванията, правени многократно и лекарските уверения. Можем да кажем, и че този тип хипохондрия напомня на ОКР (обсесивно-компулсивно разстройство), заради извършването на конкретни действия (посещение при лекар, подлагане на различни тестове и изследвания, търсене в интернет за симптоми и заболявания, търсене на доказателство, че човек не е болен от близки, приятели, дори непознати), спрямо осъществяването на които тревожността бива понижена - временно, до следващия път на повишаването ѝ - и така се получава затвореният цикъл - страх-компулсивно поведение, туширащо го временно.
    Тук съм писала повече по темата - Терапия при ОКР? - и съм направила две схеми, които могат да се отнесат и към точно това проявление на здравната тревожност. 


Как да преодолея хипохондията?
Някои от най-ефективните подходи
  1. Соматична терапия

    Това са методи за успокоение на тялото, особено на онзи център в мозъка, отговорен най-общо казано за "страха" - амигдалата.

    • Медитация, фокусирана в дъха - по 5 минути - 1-3 пъти на ден. Тук няма нужда от много обяснения, може да я правите в тишина, на приятна музика/звуци от природата или да си пуснете водена медитация, като тази тук - и слушайки, да се фокусирате в дъха си - например при ноздрите, където влиза и излиза въздухът или в точката на междувеждието. Връщайте се към избраната от вас точка, въпреки, че ще появяват разсейващи мисли - това е абсолютно нормално, целта не е да ги гоним, а да приемем, че ги има и преминават - идват и си отиват.

    • Диафрагмено дишане - дълбоко квадратно дишане с диафрагмата - което спомага да се активира парасимпатиковата нервна система, което води до цялостно отпускане и релаксация. Казва се "квадратно", защото се състои в 4 етапа - поемане на дъх за 4 секунди - задържането му за 4 секунди - издишване, отново за 4 секунди и оставане без дъх за 4 секунди. След като свикнете с това дишане, можете и да променяте числата - не е нужно да са еднакви - вдишването може да е по-кратко от задържането, например.



  2. Когнитивно-поведенческа терапия

    Заради погрешните интерпретации,
    е нужно да се свържем с реалността и да елиминираме когнитивните изкривявания, на които сме робували досега - тук примерите са строго индивидуални и подкрепата от психотерапевт, който да съпътства стабилното стъпване "на земята" е желателно.  

    Някои от най-честите (от моя опит) когнитивни изкривявания, които се срещат при хора, живеещи с хипохондрия:
    • Свръхгенерализация – погрешна индукция на базата на отделен случай. Пример: "Митко умря от инфаркт, а се оплакваше от болки в сърдечната област, сега аз изпитвам болки там - значи получавам инфаркт!"
    • Предсказване на бъдещето - "Със сигурност ще умра точно от ....., знам го!"
    • Катастрофизиране – фокусиране в най-лошия възможен изход от ситуациите или преживяването на ситуацията като непоносима, докато всъщност е просто некомфортна.
    • Скачане към заключения – допускане на негативни заключения без наличието на подкрепящи заключенията аргументи.

  3. Стратегическа експозиционна терапия (Strategic Exposure Therapy)
    Вече писах нагоре за това, че здравната тревожност може да прилича на ОКР и да следва същия затворен цикъл. Затова важен елемент от справянето с нея са именно подходите, които тази терапия предлага - по-конктретно излагането на стимулите, които предизвикват силна тревожност и страх, като едновременно с това елиминираме компулсивните ритуали - не ги осъществяваме. Какво означава това?

    Означава, че ако някой, например,
    изпитва силна тревожност от забързания си пулс, то в терапия, в присъствието на терапевта (а по-късно и сам) се използват различни начини, по които пулсът се учестява до степен, некомфортна за клиента - като целта тук е да не се стига до редовното препроверяване, мерене, четене и питане, а да се остане в страха, да бъде приет и прегърнат не просто интелектуално (което е крайно недостатъчно), а и телесно, емоционално. Такива "срещи" със спусъците (т.нар. "тригери"
    ), задвижващи "колелата" на тревожността са изключително ценни и незаменими, и, с времето, способстват за преработването, за стапянето на тревожността. 

  4. Майндфулнес

    Този подход подкрепя човек в свързването с усещанията в тялото 
    и тяхното приемане - наблюдавайки и отчитайки, че те са там. 

    Пример:
    Останете в покой и нормализирайте дъха, състредоточете се в определена точка - например в междувеждието. След това можете да "сканирате" тялото си, регистрирайки усещанята и приемайки ги - "Да, усещам пулса си. Нормално е понякога да е по-бърз. Това е просто реакцията на тялото ми в този момент, тук и сега. Сега е тук, а след малко ще отлети като птичка." Съзерцавайте природата/стаята/мястото на което се намирате - обърнете внимание на детайлите, на най-мъничкото камъче, дори. Слушайте - чуйте шумовете - от птички, вятъра, кучешки лай, колите по улицата. Усетете как е разположено тялото ви, в кои точки допира земята, представете си, че напрежението се изплъзва леко и неусетно от вас. Помиришете ароматите наоколо си. Всичко това помага за емоционалната саморегулация - още много по тази тема има тук - НАРЪЧНИК за саморегулация на емоциите.

  5.  Радикалното, същинско приемане
    Означава приемането и понасянето на нещо, без осъдителност или желание за промяна. Ученето на неосъдителност и приемане е процес - понякога дълъг. Разбирането, че не винаги ще успеем да бъдем приемащи и неосъдителни и ще се проваляме в тези опити, е неотменно.
    ⚠️Това е една част от пътя, не целия път, защото - ако подходим директно с приемане, рискуваме да "натиснем" и потулим проблема си по-надълбоко и всъщност да изтласкаме, вместо да приемем.  

    Същинското приемане можем да започнем да практикуваме (като първи стъпки) и с това да си кажем и/или напишем: "Да, имам еди-какъв-си симптом, и? Да, страх ме е от ..... и? Няма да спра да живея, заради това. Ще си нося тревожността с мен, ако е необходимо, но няма да се крия от живота!"

    Естествената психотерапия чудесно комбинира тези методи, така че сихнронично да взаимодействат помежду си, подхранвайки цялостна и ефективна промяна.


Какво печеля от хипохондрията?

Темата за първичната, вторична и третична печалби е голяма и ще пиша отделно по нея. И едновременно с това ми се ще и тук да спомена нещо значимо - че неразположенията, симптомите, болестите, са неслучайни и всъщност са като пътеводни светлини в живота ни, които ни насочват към една необходима промяна. Важна стъпка в преодоляването на тревожни състояния, е намирането на конструктивни начини, по които човешките ни потребности да бъдат удовлетворени!

За да онагледя какво имам предвид под "печалби", ще опиша някои от начините, по които хипохондрията може да служи
 (и по още много със сигурност):
  • Може да спомогне за намаляване на напрежението в отношенията между членовете на семейството, за да бъде запазена цялостта му (шансът да се скараме с човек, който има нужда от подкрепата ни, заради състоянието си, е по-малък).
  • Възможно е ролите в семейството да се разместят и това да задоволи непосрещнатата до този момент нужда от обгрижване, нежност, емоционална сигурност и др.
  • Опит да бъде спечелена симпатия на другите, така че да проявят грижа и внимание.
  • Избягване на сексуална близост.
  • Избягване на евентуалния провал, при опитите за развитие - кариерно, личностно, семейно.
  • Възможност за повече почивка.
  • Липса на финансови отговорности и зависимост от някой друг и неговите доходи и работа.

За немалко хора е непосилно да напомнят на себе си и на другите
за своята ценност по здравословен, градивен, директен начин - затова го правят заобиколно, през симптомите, през болестта. До момента не съм работила с човек, при който да няма никаква печалба от преживяваното състояние - понякога е съзнавана (първична), друг път несъзнавана (вторична). Повечепо темата има тук - Скритите послания на Симптомите - Паник атаки, Тревожност, ОКР.



__________________________


Или на ines.raicheva@gmail.com

__________________________



Използвани източници:
  1. https://trud.bg/%D0%B4-%D1%80-%D0%B1%D0%BE%D1%80%D0%B8%D0%BC%D0%B8%D1%80-%D1%84%D1%83%D1%80%D0%BD%D0%B0%D0%B4%D0%B6%D0%B8%D0%B5%D0%B2-%D0%B3%D0%BB%D0%B0%D0%B2%D0%BE%D0%B1%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D0%B5%D1%82%D0%BE-%D0%B7/
  2. http://orlinbaev.blogspot.com/2008/04/blog-post_5840.html
  3. https://www.youtube.com/watch?v=KD0Jry_RPZ8&t=490s
  4. Secondary Gain Concept Definition Problems and Its Abuse in Medical Practice David A. Fishbain - https://www.jpain.org/article/S1058-9139(05)80274-8/pdf 

Няма коментари:

Публикуване на коментар