Търсене в блога:

вторник, 21 април 2020 г.

Женският и Мъжкият принципи в човешката Душа


+ -
Мъж - Жена
Ден - Нощ
Слънце - Луна
Твърдост - Мекота
Ъгъл - Овал
Рационалност - Ирационалност (Емоционалност)



Женското в Душата има нужда да ражда 


Нарочно не написах "Женската душа" - всички знаем знака Ин и Ян (на картинката горе) - в черното има бяло, а в бялото - черно - това е изконен принцип в света.

Женското в душата има нужда да проявява това, което се е създало от симбиозата с Мъжкото в душата. Те творят постоянно, а трудността може да е в материализирането на онова, което са създали.

Мъжкото в Душата има нужда да пораства 

Има нужда да открива нови светове, да изследва и завоюва - да Може. А това е възможно само и единствено, ако върви пътя си ръка за ръка с Женското до него. Тук сам войнът не е войн - не и ако няма кой да превърже раните му. 

Идеите, мечтите, копнежите могат да бъдат много, но да посмеем да ги пуснем от нашия вътрешен свят във външния - това е огромното предизвикателство. 


Има много важни условия, които са необходими, за да ражда Женското в нашата душа, но ако не го прави - тогава се спуска похлупака на депресията.

Има много важни условия, които са необходими, за да създава Мъжкото в нашата душа, ако не го прави - тогава влиза мушичката на тревожността.


Кои са тези необходими условия?

  • Мъжкото в Душата ни да обича Женското в Душата ни. И обратното последва естествено в нашия вътрешен свят. Мъжкият принцип е активният, а Женският пасивният, който следва. Неслучайно се прави сравнение с главата и врата - Женският принцип в врата, който избира посоката, но не директно, не наставнически, а меко и внимателно, следвайки своята интуиция.
  • Женското в душата ни да умее да се подчинява на Мъжкото в душата ни. Умението за смирено подчинение и приемане не означава унищожителна, робска слабост. В този случай - а именно при симбиозата между полюсите на душите ни - е незаменимо условие, неразривно свързано с огромно Доверие! Ако между двата принципа няма доверие, те не могат да съществуват симбиотично.
  • Мъжкото в Душата ни да умее да води Женското в Душата ни. Мъжкото е създадено да минава през всичко, през което се налага да минава, за да осигури Здравето на Душата - като има безусловната подкрепа на Женското. То следва да е усвоило умението за твърдо заявяване, поставяне на граници и безкопромисност където това се налага - но не и деструктивна жестокост!
  • Между двата полюса, между нашия Анимус (Мъжкият принцип) и нашата Анима (Женският принцип) Здраве означава симбиоза - взаимно движение и отстъпване едновременно - едни роли, които са присъщи на единия, а други присъщи на другия, като са абсолютно незаменими и равнопоставени, но не и еднакви. 

Ако бяха еднакви, 

би означавало едното да може измести изцяло другото - и тогава резултатът е липсата на творчество, пробивност, създаване, мекота и красота, твърдост и решителност и още много, много... В душите на много хора едното опитва да измести другото, сякаш му е непотребно - тогава идват душевните терзания и мъки, да ни напомнят, че на един крак трудно се върви.
С всичко това онагледих принципите на активно движение към света, които е нужно да усвоим, за да умеем да задоволяваме потребостите си качествено.

1. Смирено Доверие (Подчинение)
2. Привличаща Харизма (Съблазняване)
3. Асертивност (Здрава Агресия)

Обяснила съм ги по-подробно в този текст.






Няма коментари:

Публикуване на коментар