Търсене в блога:

понеделник, 31 август 2020 г.

Плацебо и Ноцебо - Как се Лекуваме и Разболяваме САМИ?





Плацебо
Безопазна субстанция, 
създаваща лечебни ефекти 
 

От латински: placebo – "трябва да угаждам",
 всяка симулирана, иначе медицински неефективна интервенция (операция, химически разтвор, хапче или психотерапия), която се назначава с предполагаемо терапевтично въздействие, каквото всъщност няма. Понякога пациенти, получаващи плацебо лечение (напр. захарно хапче), за което обаче вярват, че е ефективна интервенция, могат да получат въображаемо или действително подобрение на медицинското си състояние – ефект, наричан плацебо ефект. От научна гледна точка хомеопатията е пример за плацебо ефект. (Уикипедия)


Ноцебо
Безопазна субстанция, 
създаваща опасни ефекти 

Ноцебо ефектът (от латински: nocere – „вредя“, nocebo „аз ще вредя“) е реакция на организма, аналогична на плацебо ефекта, но с обратен знак: едно негативно въздействие на едно лекарствено средство. Той представлява реакцията към един медицински препарат, който не би трябвало да има специфично въздействие или към някакво въздействие от околната среда, което не може да оказва влияние, но за което хората имат информация, че може да има определено физиологично действие върху организма. За разлика от положителното въздействие при плацебо ефекта, при ноцебо ефекта се получава отрицателна реакция (Уикипедия)


В настоящата статия ще разкажа за няколко интересни изследвания, които касаят плацебо и ноцебо ефектите - като всеки може да вземе за себе си изводи, които да му послужат.



Плацебо отслабване 

В изследването са участвали камериерки в хотел, чийто ден преминава изцяло в движение, като в процеса станало ясно, че повечето от тези жени не смятат себе си за физически активни - 67% са съобщили, че не спортуват. 
Въпреки че, според проучващия екип, камериерките се движили много повече от необходимото (спрямо онова, което средностатистически американски лекар би им препоръчал), тяхните тела сякаш не се повлиявали от активността им.

Екипът разделил 84 камериерки на две групи - в едната група жените получили подробна информация от специалистите, в която разбрали колко калории горят, как се движат повече от необходимото и че техният начин на живот определено е високо активен.

На втората група не е представена никаква информация.

Резултати

Един месец по-късно екипът се връща, за да направи измервания на жените и остава изненадан от резултатите. В групата, получила информация, се наблюдава намаляване на теглото, както и 10% спад на кръвното налягане.

През това време екипът е наблюдавал дали няма изменения както в рутината на камериерките, така и в изискванията на техните мениджъри относно работата - като такива не са установени, което означава, че ежедневната им физическа активност е протичала обичайно. Екипът, осъществил проучването вярва, че промяната може да се обясни само с изменения в начина на мислене на жените - ако вярвате, че спортувате, тялото ви може да реагира така, сякаш това е вярно, е тяхно заключение.

Това е същото, както ако вярвате, че получавате лекарство, всъщност получавайки захарно хапче (плацебо) - тялото ви понякога може да реагира така, сякаш плацебо вариантът действително свършва работата на медикамента.

Импликацията е, че „обективната реалност“ на физическото тяло не е толкова неподвижна, колкото се е предполагало дълго време. Оттук идва и теоретичната възможност, че ако се създаде съответното убеждение, човек може да не се съобразява с калориините нужди на тялото си и пак да отслабне - както и обратното - да пълнее или поддържа килограмите си, заради определени убеждения, независимо от активния си начин на живот и подбора на здравословна храна.


Плацебо операция

В това забележително и завладяващо проучване, хората с остеоартрит се подобряват еднакво добре, независимо дали са получили реална хирургична процедура или единствено инсценировка, което е особено ярък пример за плацебо ефект и предполага, че вярванията и убежденията могат да имат ефект и върху физическото благосъстояние. От резюмето: „В това контролирано изледване, включващо пациенти с остеоартрит на коляното, резултатите след артроскопска промивка и артроскопски дебридман не бяха по-добри от тези след плацебо процедура.“

Изследване

Общо 180 пациенти с остеоартрит на коляното били назначени за получаване на *артроскопски дебридман (артроскопско опресняване) (ще я кръстим А1), артроскопска промивка (А2) или плацебо операция (П) на случаен принцип. Пациентите от групата плацебо са получили разрези на кожата и са били подложени на симулирано отлепване без поставяне на артроскопа - тоест не са получили оперативна намеса. Резултатите са били оценявани по множество точки за период от 24 месеца, с използването на пет самоотчетени резултати - три по ска́ла за болка и два по ска́ла за функция - плюс един обективен тест за ходене и качване по стълби. Общо 165 от пациентите са завършили проучването.

* "arthroscopic debridement, arthroscopic lavage"

Резултати

В нито един момент нито една от групите не съобщава за по-малка болка или по-добра функция от групата на плацебо. Например, средните (+/-) резултати по скалата за болка, специфична за коляното (диапазон от 0 до 100, като по-голямото число показва по-силна болка), са сходни в групите за А1(51,7 +/- 22,4), А2 (54,8 +/- 19,8) и П (48,9 +/- 21,9). Това означава, че не са регистрирани клинично значими разлики между резултатите от подходите, дори след една година.

Заключение

В това контролирано проучване, включващо пациенти с остеоартрит на коляното, резултатите от другите две групи, претърпяли артроскопски интервенции не са по-добри от тези след плацебо процедура.

Децата и плацебо ефектът

Отгговорът на плацебо е значително по-висок при деца по-малки от 12 години (54,3%), в сравнение с деца на възраст над 12 години (44,9%), докато лекарственият отговор е сходен (58,4)
и 61,5% съответно). За разлика от тях, метааналитичните данни от проучвания при възрастни, използващи подобни лекарства, средната честота на плацебо отговор е 34,7%.

Подобен резултат е намерен от проучвания за лечение на епилепсия: децата са имали значително по-висок процент на плацебо отговор в сравнение с възрастните (19,0% срещу 9,9%), докато ефикасността на лекарствата не е статистически различна между двете групи (37,2 срещу 30,4%).

Проучването относно ефекта
плацебо при мигренозно главоболие отчита резултати при деца и
подрастващи средно с честота 48,5%, както и при пациенти, чиято болка преминава в последвалите 2 часа с честота 25,5%. При възрастните резултатите са съответно 28,9% и 6,1%.



На какво се дължи всичко това?

Може да се предположи, че плацебо отговорът бива генериран главно от два различни механизма: очаквания/убеждения, които човек поддържа от една страна, и Павловиево кондициониране (учене през създаване на асоциации, както при кучетата на Павлов) от друга. Подобно предположение е направено и спрямо деца и юноши, но възможността да са намесени и по-нататъшни механизми, като учене чрез имитация, например, няма как да бъде изключена. Освен това стои и вероятност генетичните фактори да имат своя принос, но това личи само в няколко проучвания с възрастни досега.

По-просто казано - убежденията, които поддържаме в себе си със сигурност играят сериозна роля, спрямо начина, по който се преживяваме в света. За плацебо ефект можем да говорим дори що се касае до стареенето! Ролята на онова, в което вярваме спрямо трудностите, които посрещаме в живота си е наистина значима и способността на тялото да се лекува и разболява само́ не може да бъде отречена. Което ни дава едно немалко поле, в което имаме власт - която е неразривно свързана и с умението да се доверяваме - на себе си и на (не)случайностите на живота изобщо. 

Ноцебо - тъмната страна 

През 2012 г. изследователи от Техническия университет в Мюнхен в Германия публикуват задълбочен преглед на ефекта на ноцебо. Те разглеждат 31 емпирични проучвания и установяват, че не само ефектът на ноцебо съществува, но и се наблюдава изненадващо често.

Това също предизвиква
етична дилема за лекарите и медицинските сестри: Ако информират пациентите за потенциалните рискове и отрицателни странични ефекти от дадено лечение (радиация, химиотерапия, хирургия, лекарства), пациентите може да повярват, че ще изпитат тези вредни странични ефекти - което би могло да бъде т.нар. "самоизпълняващо се пророчество" - което е лъжливо убеждение, спадащо в категорията на социалните байъси. От друга страна, ако не кажат на пациентите рисковете, те могат да бъдат съдени за злоупотреби за нарушаване на законите за информирано съгласие. Лекарите не могат да спестят нищо, дори ако се страхуват, че предоставянето на всички подробности може да попречи на възстановяването на пациентите им.


Основните механизми са, от една страна, психологически (убеждения и негативни очаквания), а от друга, невробиологични (ролите на холецистокинина, ендогенните опиоиди и допамина). Ефектите от ноцебо могат да модулират резултата от дадена терапия по отрицателен начин, както и плацебо ефектите по положителен начин. Вербалните и невербалните послания на лекарите съдържат множество неволни и, понякога отрицателни предложения, които могат да предизвикат реакция на ноцебо.


Темата за плацебо и ноцебо е необятна и тази статия далеч не може да я покрие - едновременно с това се надявам, че е успяла да ви даде поглед относно някои от чудните умения, на които сме способни като човеци. :) 



__________________________


Или на ines.raicheva@gmail.com

__________________________


Източници 

Няма коментари:

Публикуване на коментар