Ненасилствена Комуникация - ННК

Личностови разстройства - информация и самопомощ

Тревожност и Паническо разстройство

Родители & Деца

Отговори на Въпроси

Вдъхновение

понеделник, 16 юли 2018 г.

Свещена Женственост (+ Водена Медитация)


Във всеки от нас има мъжки и женски полюс - така, както лява и дясна страна. 
Божествената Енергия може също да бъде разглеждана като мъжка и женска - като Бог и Богиня.
Божествената женска енергия представлява създаване, обновление, съживяване, лекуване, раждане - 

тя е съ-здателката на самия Живот. 


"Парадоксално, когато една жена прегърне и приеме сянката си –
онези свои тъмни страни,
които толкова дълго е потискала и отхвърляла в себе си –
тя се превръща от самосаботиращо се същество,в жена с истинска вътрешна сила и светлина.
Енергията, която досега е изтичала от нея,
за да крие самата себе си,
вече става налична за това, което желае.Такава жена дава позволение (дори само с присъствието си)на другите да приемат себе си такива, каквито са.
Нейната собствена свобода става заразна."


Каролин де Лисер


Основно за нас, като жени, е важно да умеем да създаваме - да творим едно пространство на спокойствие, доверие, любов, грижа, подкрепа - със самото си присъствие и отношение.

Важно за нашето здраве - не само физическо, но и психично и емоционално, а на по-високо ниво и духовно, е да се докоснем до тези аспекти на Женското. Да ги оставим да се открият в нас, да не ги потискаме и задушаваме, смятайки ги за признак на слабост - не са. Те са признак на огромна сила - на силата да се довериш!

Всяка жена проявява Божествената женска енергия, въпросът тук не е да даваме точни дефиници кое как "трябва" да бъде, а да открием за самите нас, всяка една от нас - какво означава това за нея. Много от нас се борят срещу очакванията на обществото и близките си, касаещи се до какво "трябва" да прави една жена. Други от нас ги посрещат мазохистично и потискайки своите истински желания, своята истинска същност, търсейи одобрение и приемане.

Можем да си зададем някои въпроси:

- Харесва ли ми да се обличам с рокли, високи обувки, да се гримирам?
Правя го, за да подчертая своята женственост или защото не се чувствам уверена ако не го направя?

- Харесва ли ми идеята мъжът да ме осигурява материално?
Смятам ли, че това е символ на грижа, любов и подкрепа към моите потребности?
Или го приемам, защото чувствам, че сама не бих се справила?


Отговорът ще е различен при всеки и можем да почувстваме емоционалната си реакция след тези отговори -  Добре ли се почувствах, след като дадох своите отговори?




Щастливата жена

Женското носи, освен всичко изброено, и радост, удоволствие, мекота. А те могат, както и всичо останало, да имат много различен облик - за тях няма рецепта. За да позволим на женственото в себе си да диша, да е на свобода, следва да имаме убеждения, които ни тласкат в тази посока - а не обратното.

И тук идва основното: Щастливата жена е жена, която е открила собствената си самостойност и не се преживява през нещо/някого другиго. Тя не наказва околните за собствените си несправяния, не им вменява чувство на вина, играейки ролята на жертва, а напротив - умее да приема и трансформира своите неуспехи като една обичаща майка, прегръщаша своето дете, което е направило беля. Жена, която знае какво и харесва и какво не и не се притеснява да го заяви. Жена, която обича всяка част от себе си - всяка! Наскоро прочетох следната реплика: "Аз не съм за обичане парче по парче - или трябва да се приема цялата или няма да мога изобщо." Жена, която няма нужда от валидация, оценка отвън, тя има собствена висока самооценка, благодарение на която може да бъде любяща, топла и да подхожда с уважение и такт и към околните, освен към себе си.


"Аз съм си самодостатъчна!"

И тук ми се ще да уточня нещо важно: Не се касае до това да си кажем "Нямам нужда от никого, аз съм си самодостатъчна!" Някои наши потребности и нужди можем, и е редно да разпознаваме и покриваме сами, а не да висим безпомощно на нечий врат, като паразити. Но жената, приела и обичаща своята женственост, умее да се Доверява. Това е ключово! На себе си, на своя живот, на хората около себе си, включително и на мъжа. Тя не е мнителна и пресметлива - не можете да ме убедите, че това прави някого щастлив и идва от място на истинска себелюбов. Не - идва от място на страх.

Страхът

Да, страхът го има у всеки, той ни заземява и пази често, може да ни бъде пръв приятел и мотиватор в живота! Но когато добие чудовищни размери, защото искаме да се борим с него, живеейки в недоверие, без да сме изградили нашата си здрава основа, на която да стъпим - става дума за една силно потисната женска страна. Писала съм за това тук.

Потиснатата женственост

Потиснатата женственост има своите прояви, които са различни при всеки. Основното тук е липсата на Доверие - това поражда страх и несигурност. А всяка жена има нужда от сигурност! Несигурността е като черна дупка, която иска доказване постоянно и все е незадоволена и несигурна - вървейки по този път, разбираме, че край няма, нито смисъл!

Много може да се говори и по проблема с щитовидната жлеза - днес има бум на жени, страдащи от хипо или хипер функция. Това отново е свързано с тяхното психо-емоионално състояние. Страх, неувереност, ниска самооценка, липса на собствена самостойност, нуждата да паразитираш около друг, жертвеността - всичко това е свързано с една жестоко потисната женска енергия. Когато женското е задушено, то става безплодно - по всякакъв начин. Същото важни и за мъжката енергия - смазването й, потискането й, води до безплодие във всяко отношение, не само физическо.



Затова много важни въпроси са: 


Какво ме кара да:
Се чувствам щастлива? 
Да ми е приятно в тялото ми? 
Да ми е приятно с мен самата? 

Важно е да бъдем честни със себе си относно това, кое наистина ни върши работа и кое не.




Жената като Изкуство
Резултат с изображение

Много добра идея е да започнем да правим изкуство - нашето си. Не да се сравняваме с някой друг. Да го правим само, зашото ни е приятно. Може да бъде правене на снимки, на колажи, рисуване, правене на бижута, танцуване, писане, правене на музика. И още много, много варианти. Няма правила, няма "трябва" и "не трябва" - оставяме се на интуиция и усети и създаваме това, което създаваме, такова, каквото си е.

Аз например си правя бижута - обеци, гривни, оръстени, медальони - просто за себе си и просто за удоволствие, обикновено от кристали. Понякога правя и подарявам на близки приятели. Последното бижу, което си направих, е медальон от костилка от праскова + няколко мъниста. Преди него направих друг от ерозирало парче стъкло, намерено на брега на морето. Няма значвние дали другите харесват и приемат тези мои странни създавания - аз си ги харесвам и нося със самочувствие и удоволствие. Те са мой плод.

Усетете любовта, с която Създавате и с нея залейте цялото си същество! Най-женственото е да чувстваме! Да се ставим с Доверие на усещанията на тялото и на интуцията си да ни водят. Жена, която умее това е магнетична, смилаща трудностите на житейските си баири с Любов и същинска мъдра, спокойна Сила!


Приемането


Женското е и в Приемането. 
А приемането идва от отпускането. 
Отпускането пък идва винаги с Доверието.

Целта на стягането е да не допусне, да изключи, раздели. 
Но така не допуска и любовта, и грижата, и споделянето, и ласките, и създаването.
Приемане не е равно на Примирение, второто е смазващ мазохизъм. Приемането е мъдро и любящо да работиш с това, което имаш. Ако имаш болест, например, да я приемеш и да работиш С НЕЯ, разбирайки я, целейки да излекуваш своето същество цялостно и същински. На тази тема ще напиша отделна статия.



Женствеността, от която мъжете имат нужда

Няма да говоря за женствеността в мъжете - би било добре да я приемат в себе си, да прегръщат нежно своята Анима (термин на Юнг), а не да я задушават и потискат, срамувайки се от потенциална слабост. Но това е тема за друг пост.



Ще сложа тук отговора си към жена, искаща съвет във форума beinsadouno.com:


Като човек, като жена, е важно ти да се приемаш, да се обичаш, да се наслаждаваш на времето със себе си - тогава и времето, прекарано с други хора, дори привидно да не ни пасват, става приятно! А пък то, видиш ли, така се получава, че ще започваш да срещаш все повече хора, с които ти е приятно, с които се споделяте взаимно и преживявате стойностен обмен, а не просто си биете лафа в кварталното кафене!

Слушай музика, която ти е приятна, танцувай и пей всеки ден, дори сама вкъщи, дори за няколко минути сутрин или вечер, като начало. Особено ако смяташ, че "не ги можеш тези неща". Това освобождава блокажи, издига много женската енергия - уверена, магнетична енергия, която знае как да създава наслада на себе си, оттам и на другите, които имат привилегията да са около нея!

На обичащата себе си жена и е гот и без мъж и не го гони, не му се нагажда. Да умее да се погрижи за него, да направи така, че да му е хубаво, е вече друго, не е мазохистично и смазващо, а напротив - разпалващо същината на нейната нежна женска и грижовна страна! 
Срещам жени, които се държат майчински или командорейки и мрънкайки на мъжете до себе си. От опит, сигурно почти всички знаем, че така не се получава.
Мъжът има нужда да се чувства като мъж, като за това е нужно и жената до него да умее да го подкрепи, да го приеме, да го разбере, да му вярва. И да му даде свободата да се справи сам.

С рогата напред се воюва, а с война мир и хармония не се постигат. 

Женските нежност и обич са незаменими и съпроводени от Търпението и Доверието, минават всякакви прегради и трудности! Мъжете също имат нужда да се усещат грижещи се, просто често е по един малко по-различен начин. Например като бъдат силни и закрилящи - което не се получава, ако насреща си имат отпор, атака и недоверие. Научете се да се оставяте с доверие на усещането за любовта, която партньора ви иска да ви даде - не да се опитвайте да контролирате, искайки да прави това или онова - различете и разберете неговия начин да ви покаже своята обич и топлина! Дори да е по-нескопосан от вашите романтични и розовки представи. Най-важното е да е откровен и сърдечен, това стига, наистина стига!


Да си жена извън стереотипа

Ако една жена е развила и оставила своята женска страна да разцъфва, това си личи по начина, по който изглежда, говори, ходи.
Затова е важно всяка жена да открие СВОЯ индивидуален начин да прегърне женското в себе си! 
Да влиза в стереотип, който не усеща за свой, е най-голямата грешка!
И понеже женската енергия е приемаща и върви надолу, а мъжката е даваща, постигаща и върви нагоре (всички имаме и от двете), ако една жена без усилия, и проявявайки Доверие, постига своите цели, наслаждавайки се на това, което има в своя живот, тогава тя започва да живее в сигурността и благодатта - взаимносвързано е - тогава женската енергия е освободена. Така че няма универсален и единствен отговор на въпроса "Какво е да бъда женствена?", това може да има много различни проявления - намерете своето.

Слушайте емоциите си! 


Ако нещо ви кара да се чувствате унила, смачкана, нервна - не е за вас и потенциално ви руши.
Ако ви кара да сияете, да се усмихвате, да се радвате - стимулира и освобождава вашата женска енергия! 

Това е най-важната рецепта.

Тук единствено давам насоки по мои наблюдения, върху мен и други жени - насоки, които съм усетила за себе си, към този момент от живота си - те могат да се променят след още време и опит.
За мен, например, женската енергия се освобождава, когато съм грижовна, когато проявявам стабилност и хората разбират, че могат да разчитат на мен, когато изразявам нагласите и мислите си, когато съветвам, когато взимам самостоятелни решения за собствения си живот. Това е един по-скоро мъжки начин, но той освобождава в мен усещането, че съм жена - защото съм щастлива, разбираща, уверена, подкрепяща и любяща по точно този начин.



А това е следваща стъпка
Медитация за лекуване на Свещената Женственост
Пуснете си я, отпуснете се и се насладете на това пътуване вътре в себе си, това е време само за вас! 
В нея се Доверяваме и на приемането с отворени обятия и с Любов, но и се заявяваме смело!




Четирите стихии и Женската енергия

Като лаик в астрологията искам да дам една проста рецепта, която взех от клип на Ванеса, и след проведени разговори с много жени и моето собствено усещане, разбрах че работи превъзходно. Това е просто насока, опитайте и различете усещанията си - важи ли за вас написаното? За целта трябва да знаете в кой знак е вашата Венера и Луна.


Огънят е мъжка стихия
Ако двете или една от планетите ви са в Огнен Знак (Овен, Лъв, Стрелец):

Тогава вие проявявате женската си енергия чрез топлина и страст. Това е мъжки начин за проява на женствеността - жените, които са шумни, говорят силно, смеят се силно. Това е гореща женственост, сексуална женственост - жени, които се забелязват, екстравагантни, пръскащи топлина, лидерски натроени.

Земята е женска стихия
Ако двете или една от планетите ви са в Земен Знак (Телец, Дева, Козирог):


Женствеността се проявява чрез загриженост, поемане на отговорност, стабилност. Такава жена се грижи, но е строга, когато е нужно, тя е архетипа на Майката. Харесват материалната сигурност и не е проблем да получават пари от мъжа до себе си. В същото време такива жени са склонни да бъдат кариеристки и да се интересуват от статуса си в обществото. Това е така, защото ако тя е отгоре на пирамидата, всички отдолу ще черпят - така тя проявява своето чувство за отговорност. Обиновено са уверени и стабилни жени.


Въздухът е мъжка стихия
Ако двете или една от планетите ви са във Въздушен Знак (Близнаци, Везни, Водолей):


Женската енергия се изразява чрез мислене, по интелектуален път. Възприемани са като женствени, когато изразяват мислите си, които трябва да умеят да изрязяват свободно. Не се чувстват добре, ако друг управлява живота им. Когато имат проблем, могат да го решат с комуникация, с говорене, това е техният начин за справяне - емоциите минават през интелектуализация. Отношенията им с другите не са изискващи, обичат да прекарват време сами. Важно е да имат интелектуална обвързаност с партньора си.



Водата е женска стихия
Ако двете или една от планетите ви са във Воден Знак (Рак, Скорпион, Риби):


Проявяват женствеността си чрез дълбоката си емоционалност. Това са най-жествените жени, според стереотипа. Обичат да са нежни, да обличат рокли, да се гримират и да обръщат внимание на външния си вид. Имат нужда да се грижат за семейството си, за мъжа до себе си, да следват, да бъдат водени. 




(бел. ред.: На места в текста има и приблизителни цитати от клипове на Тийл Суон.)


3 коментара: